CV

Martin Pråme Malmqvist

Född 1979-10-29

BESKRIVNING

Mångfacetterad och prestigelös industridesigner, som med tiden utvecklats till en komplett produktutvecklare och ledare, med god förståelse för utvecklingsprocesser, kompetenser, system och innovation. Har genom åren ackumulerat erfarenhet från, och insikter i, många branscher och rör mig obehindrat i gränslanden mellan design, trender, teknologi, användare, marknad, kvalitet och produktion.

Jag har ett analytiskt sinnelag och jag drivs av en lust att alltid skaffa bästa möjliga underlag för beslut och kreativitet genom noggrann research, analys och metod.

 

”Martin Pråme Malmqvist är, utan jämförelse, den mest kvalificerade och inspirerande person jag någonsin har arbetat ihop med.”

-        Anonym medarbetare

KONTAKT

ADDRESS:

Martin Pråme Malmqvist

Yddingevägen 12

233 94 Svedala

 

TELEFON:

+46 763 27 69 95 (mobil)

 

EMAIL:

martinprame@gmail.com

 

FRITIDSINTRESSEN

Friluftsliv och vandring

Jakt

Taekwondo

Kitesurfing

Telemarkåkning

Hus och trädgård

 

REFERENSER

Henrik Jeppesen

Partner i Attention Design

+45 20 94 60 06

 

Michael Knudsen

Styrelseordförande för Attention Design

+45 20 31 30 35

 

Kendra Bannister

Tidigare anställd hos Attention Design

+45 29 70 96 15

 

 

ANSTÄLLNINGAR

Attention Design – Managing Partner

2015 – 2019

VD och ytterst ansvarig för konsultföretag inom design och produktutveckling. Daglig hantering av projekt, kunder, ekonomi, produktion, 30 medarbetare, sälj, IT, utbildning, m.m. Implementerade kvalitetssystem och genomförde ISO9001:2015-certifiering av verksamheten 2018.

 

Attention Design – Partner / Project Manager

2011 – 2015

Designer, projektledare och kundansvarig för flera större design- och utvecklingsprojekt inom bl.a. medicinteknik, industri och försvarsmateriel.

 

CBD – Industrial Designer / Project Manager

2007 – 2011

Designer och sedermera projektledare för åtskilliga design-, utvecklings- och produktionsprojekt inom konsumentelektronik, medicinteknik och industri.

 

Zenit Design Group – Industridesignpraktikant

2006

 

Bruun Rasmussen / Auktionshuset Anders Antik – Marknadsassistent

2001 – 2007

Ansvarig för katalog- och annonsproduktion, samt uppgifter inom värdering, fotografering, copywriting, budhantering och administration.

 

Samt diverse anställningar inom marknadsföring, byggvaruhandel, livsmedelsindustri, bygg och anläggning, etc.

UTBILDNING

 

Lunds Universitet – Industridesign (Masterexamen) 300 ECTS

2002 – 2007

Inklusive utbytestermin på Kunstakademiets Arkitektskole 2005

 

Lunds Universitet – Systemvetenskap 90 ECTS

2001 - 2002

 

Lunds Universitet – Statistik 10 ECTS

2002

 

Lunds Universitet – Teoretisk Filosofi 75 ECTS

1999 - 2000

 

Samt fortbildning inom företagsledning, projektledning, säljpsykologi, m.m.

Språk

Svenska – Modersmål

Engelska – Flytande i både tal och skrift

Danska – Flytande i både tal och skrift

Norska – Goda kunskaper i tal och skrift

Även basala kunskaper i Tyska, Spanska och Italienska.

DATORKUNSKAP

Mycket god generell datorvana

Fördjupade kunskaper i Office (pivottabeller, visualiseringar, macron, VBA, etc.)

Fördjupade kunskaper i Adobe Creative Cloud (Illustrator, Photoshop, m.m.)

Fördjupade kunskaper i CAD-program (Rhino, SolidWorks, Creo, Inventor)

Basala kunskaper i Sharepoint, VBA, XML, HTML och Python

ÖVRIGT

B-Körkort

Gift, två barn födda 2006 & 2008

PROJEKT I URVAL


Vaavud Sleipner

Vindmätare för smartphones

 

http://en.red-dot.org/fileadmin/bilder/logos/Logos_ohne_Jahreszahl/rdda_rgb.jpghttps://www.hobbymounts.co.uk/shop/image/cache/data/Vaavud-Sleipnir-App-500x500.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Cochlear Baha 5

Processor för benförankrat hörimplantat

http://www.centralcarolinaent.com/images/baha5.jpg

 

 

 

http://en.red-dot.org/fileadmin/bilder/logos/Logos_ohne_Jahreszahl/rdda_rgb.jpg
 

 

 

 

 

 

 


Skånetrafiken TVM

Konceptstudie - framtida biljettautomat

A store in a brick building

Description automatically generated
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Coloplast SenSura Mio Concave

Kroppsanpassad wafer för kolostomivård

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Light My Fire Salt and Pepper Plus

Kryddbehållare för uteliv

https://cdn2.bigcommerce.com/server3700/cd338/product_images/uploaded_images/saltandpepper.png?t=1551855693&_ga=2.113925317.35379398.1551661526-695775454.1522115364 


 

 

 

 

 

 

 

 

I detta projekt hade kunden en idé om hur man kunde skapa en vindmätare med förmågan att registrera vindens riktning, med hjälp av en asymmetrisk rotor. Som projektledare och Lead Designer, var det min roll att driva konceptarbetet med att ta fram olika varianter på rotordesign som skulle leverera rätt funktion, noggrannhet och prestanda, samtidigt som de var användarvänliga och estetiskt tilltalande.  Åtskilliga iterationer med designarbete, prototyptester och CFD-simuleringar behövdes för att få en fungerande design. Därefter ledde jag arbetet med att detaljkonstruera mekanik och elektronik, samt att produktionsförbereda (tooling, sourcing, etc.) inför en ramp-up av slutproduktion i Asien. Jag har fortfarande inte stött på ett projekt där form och funktion varit så tätt förbundet som i detta. Slutprodukten belönades med Red Dot Design Award och hade stora försäljningsframgångar på bland annat Kickstarter.

 

 

Efter att ha fått utstå mycket kritik för deras tidigare produkters design och usability, ville Cochlear se till att deras nya processor för benförankrade hörimplantat (Baha-teknologin) fick en tilltalande design med stort fokus på storleksreduktion. Som projektledare och Lead Designer genomförde jag allt från användarstudier, teknisk research och co-creation workshops till skissarbete, ergonomistudier, ytmodellering i CAD, CMF (colour, material, finish) samt djupgående samarbete med kundens ingenjörer kring audiologisk prestanda, mikromekanik och produktionsoptimering.

I projektets slutfas föreslog jag och mitt team en uppdaterad färgpalett (baserad på noggrann research kring pigmentering av hårstrån), som bättre skulle matcha faktiska hårfärger och därmed dölja produkten så mycket som möjligt.

Slutprodukten blev prisbelönt för sin design och togs emot extremt väl på marknaden. Jag har sedermera även designat övriga produkter i Baha 5-familjen åt Cochlear.

 

 

Jag och mitt team på Attention levererade ett koncept till Skånetrafikens öppna upphandling kring framtidens biljettautomater. Då vårt bidrag valdes ut som ett av de tio bästa, fick vi möjlighet att presentera för Skånetrafikens två urvalspaneler av lekmän, respektive experter. Efter att fått högsta betyg av båda paneler inom frågor som ergonomi, inkluderande design, innovation, teknisk genomförbarhet, etc. fick vi uppdraget att ta fram en fungerande prototyp för ytterligare utvärdering.

I min roll som projektledare och designer, spenderade jag mycket tid med iterativ design för att se till att mekaniska och elektroniska komponenter kunde placeras bra, samt arbeta med ergonomiska utvärderingar gentemot standardkrav och förfina produktens form och ytdesign. Den slutliga prototypen byggdes fysiskt i Attentions verkstad och levererades till Skånetrafiken för att användas i deras fortsatta arbete internt.

 

 

Som en del i ett större arbete med att anpassa deras stomi-produkter till varierande kroppsformer, gav Coloplast mig (genom Attention) uppdraget att ta fram en ny wafer (plåster). Denna skulle kunna anpassa sig till utbuktningar av olika storlekar till följd av fetma, bråck eller ärrbildning kring stomaområdet hos deras patienter. På så sätt hoppades man att man skulle kunna minska förekomsten av läckage och därmed förbättra patientens livskvalitet.

Mitt arbete bestod i att systematiskt och omfattande utarbeta olika former (2D och 3D), materialkombinationer, bearbetningar och andra typer av koncept, vilka jag sedan producerade och testade. Jag utarbetade testmetoder och procedurer, samt var delaktig i statistisk analys av resultatet (Design of Experiments). Jag spenderade cirka 9 månader på halvtid hos Coloplast i deras prototyp- och testverkstad, innan jag lämnade över resultatet för internt färdigställande. Den lanserade produkten har bevisats effektiv i kliniska studier och jag står med som upphovsman på två patent knutna till produktens design.

 

 

Under min tid som frilansare föreslog jag på eget initiativ detta produktkoncept till LMF som ett tillskott till deras existerande produktutbud. I samarbete med LMF förfinade jag designen för att se till att den låg helt rätt i förhållande till deras varumärke och produktmanifest. Jag arbetade sedan med en av deras konstruktörskonsulter för att anpassa konstruktionen till produktion. En av utmaningarna var att göra en produkt med tre separata kryddfack, som alla var vattentäta, och det var väldigt stort fokus på Design For Manufacturing. Efter detta genomförde jag den slutliga formbestämningen och levererade en master-modell för slutlig produktionsförberedning. Till sist producerade jag fotorealistiskt renderingar och annat bildmaterial för användning i sälj och marknadsföringsmaterial. Produkten

 

 

 

 

 


Övriga Kunder/PROJEKT 2006 - 2019


Konsumentprodukter

Bang & Olufsen

British American Tobacco

Carlsberg

Cisco

Click & Grow

Coca-Cola

ColArt (Winsor & Newton)

Copenhagen Cargo Bike

eVRest

Haier

Jabra

Light My Fire

M2A

Mobintech

Munin Sports

Nokia

Scandinavian Tobacco Group

The Absolut Company

Tivoli

TP-Link

Vaavud